Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

MIVK a megyében

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei működése

Vöröskereszt a fiatalokért

A Magyar Vöröskereszt több évtizede foglalkozik a fiatalsággal. A vöröskeresztes tanárelnökök több általános és középiskola tanulóinak százait készítik fel elsősegélynyújtásra, csecsemőgondozásra, az egészséges életmódra, megismertetik a Magyar és a Nemzetközi Vöröskereszt történetét, alapelveit, értékeit és tevékenységét. A vöröskeresztes programok megvalósításában, legaktívabb megyénkben 9 általános és középiskola alkotja a Magyar Vöröskereszt Bázisiskola hálózatát. A képzéseken elsajátított ismeretekről és készségekről a fiatalok felmenő rendszerű versenyeken adnak számot.

Az ifjúsági véradószervező, elsősegélynyújtó, baleset-szimuláció, szociális csoportvezető, HIV/AIDS prevenciós, vöröskeresztes eszmeterjesztő képzések felkészítik a fiatalokat a Magyar Vöröskereszt szakmai programjaiba való bekapcsolódásra, és fontos szerepük van az önkéntesek utánpótlásában is.

Programok

Tavaly is megszerveztük a csecsemőgondozó és elsősegélynyújtó versenyeinket.

Rendszeresen tartottunk elsősegélynyújtó bemutatókat az általános iskolákban, pl. Piricsén, Ömbölyben és Nyíregyháza több általános iskolájában, valamint rendszeresen segítjük támogató partnerünk, az ABO Holding Zrt. nagyobb rendezvényeit elsősegélynyújtó szolgálat biztosításával.

 Az ifjúsági vezetők és a tanárelnökök képzését minden évben megszervezzük. A tavalyi év elején általában közös értekezletet tartunk, amelyik már egyben felkészítő továbbképzés az aktuális évi versenyek megrendezéséhez. Az évente 2-3 alkalommal szervezett továbbképzéseken szó esik az embléma védelméről, ebben a fiatalok szerepéről, a bázisiskolák munkájáról, annak jelentőségéről, az eszme terjesztéséről, ezáltal a fiatalok szolidaritásra neveléséről, stb.

Ifjúsági képzések

A bázisiskolákban jelentős kortársképző tevékenység folyik, kiemelkedik közülük a Tiszavasvári, a nagykállói és a nyírbátori bázisiskola.  Nyírbátorban baleseti szimulációval egybe kötött vöröskeresztes napot (Európai ES nap) szerveztünk 2008. november 07-én a bázisiskolában. A rendezvényen az iskola tanuló ifjúsága és meghívott vendégek vettek részt. Több iskolában megszerveztük a vöröskeresztes tisztasági versenyt, ahol a tanév kezdetétől kinevezett felelősök végzik az ellenőrző feladatokat.

Ifjúsági versenyek

A csecsemőgondozási tanfolyamok, és versenyek iránt újra kezd éledni az érdeklődés, hiszen 6 területi versenyen összesen 27 csapat adott számot tudásáról. Ekkora érdeklődés mellett megszerveztük a megyei versenyt gyermek és ifjúsági kategóriában egyaránt. A megyei versenyen első helyezett középiskolás és általános iskolás csapatot beneveztük az országos versenyre.

Egészségfejlesztés

 Jelentős egészségfejlesztési tevékenységet végeznek önkénteseink a bázisiskolákban, ahol egészségnevelési napok, egészségnevelési hónap keretében szó esik a dohányzás és a drog káros hatásairól, az egészséges táplálkozásról, az AIDS elleni küzdelemről, a betegség megelőzéséről.

Kiemelkedő programok működtek Nyírbátorban a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában, Oktatási Centrum tagintézményében, Kisvárdán, a város főterén az egészségvédelmi és környezetvédelmi akcióban, a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban legtisztább tanterem címért verseny.

A kocsordi bázisiskolánkban fogászati vetélkedő és saláta délutánok megszervezése.

Területi szervezeteink rendszeresen részt vesznek a hozzájuk tartozó települések hagyományőrző rendezvényein, ahol egészségügyi TOTOK-kal, vérnyomásméréssel, vércukor és koleszterinszint méréssel foglalkoznak, ezáltal tájékoztatják a vizsgálatot kérőket aktuális egészségi állapotukról.

Részvétel környezetvédelmi tevékenységben

 Környezetvédelmi tevékenységünk továbbra is az ifjúsági és a lakóterületi alapszervezetek esetében látványos. Iskolai szervezeteink rendszeresen részt vesznek lomtalanítási akciókban, ilyen például a kocsordi, tiszavasvári, záhonyi, nyírbátori, vásárosnaményi bázisiskoláink, tavaszi virágosítási, környezetszépítési akciókban. Fehérgyarmat város önkormányzata a madarak, fák napján szemétgyűjtési akciót szervezett a lakosság, illetve az iskolák számára, szervezésünkben önkénteseink és ifjú vöröskeresztesei aktívan részt vettek a programban.

Az ifjúsági vöröskeresztes szervezeteink részt vesznek takarítási és papírgyűjtési akciókban is.

Elsősegélynyújtás

 Az elsősegélynyújtó versenyek iránti érdeklődés töretlen. 2009-ban 45 csapat vett részt a területi versenyeken. A területi versenyeken többnyire mindig ugyanazok az iskolák vesznek részt évek óta. A versenyeken való részvételt meghatározza a felkészítő pedagógus és mentő szakember személyisége és az iskolai vöröskeresztes csoport aktivitása. Köszönetet érdemelnek a versenyekre történő felkészítésben résztvevő tanárelnökök, védőnők, mentősök, akik önkéntes munkában végzik ezt a tevékenységet.

Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

Észak-alföldi Régió szolgálati ideje: 2009. július 28. - augusztus 6.

A megyéből 19 fő teljesített szolgálatot.

Ez egy önkéntes program, amin az ország összes megyéjéből az ifjak anyagi juttatások nélkül felajánlják elsősegélynyújtó tudásukat. A szolgálat egy hetes turnusokban történik. A parton (szolgálatban) kettesével vannak beosztva, 18 életév alatti 18 életév felettivel kerülhet szolgálatba. A szolgálatért ellátást biztosítanak; szállás, útiköltség; napi háromszori étkezés.

A szolgálat egyik alapfeltétele, hogy az egyén tudja az elsősegélynyújtást, ajánlatos, ha van papírja az elsősegélynyújtásról, vagy volt már megyei, avagy országos elsősegélynyújtó versenyen. A másik feltétel az, hogy az egyén töltse be a 16. életévét, ezen, kor alattiak nem léphetnek szolgálatba. Az elsősegélynyújtókra kötnek baleset, illetve felelősség biztosítást is.


A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Szabolcs – Szatmár – Bereg Megye Szervezetének Tagjai

 

Nyíregyháza:

Területi ifjúsági tanácselnök jelölt: Greksza Alex

Iskola: Nagykállói Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium, Budai Nagy Antal Szakközépiskola Intézményegység

 Területi ifjúsági tanácstagjelölt: Mocsár Tibor

Iskola: Nagykállói Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium, Budai Nagy Antal Szakközépiskola Intézményegység

Területi ifjúsági tanácstagjelölt: Sovány Gergő

Iskola: Nagykállói Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium, Budai Nagy Antal Szakközépiskola Intézményegység

 

Záhony:

Területi ifjúsági tanácselnök: Balogh Erzsébet

Iskola: Általános Művelődési Központ Mándok

Területi ifjúsági tanács tag: Megyei Ifjúsági tag: Kovács Erzsébet

Iskola: Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium, és Dr. Béres József Kollégium

Területi ifjúsági tanács tag: Kövér Gábor

Iskola: Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium, és Dr. Béres József Kollégium

Területi ifjúsági tanács tag: Feigel virág

Iskola: Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium, és Dr. Béres József Kollégium

Területi ifjúsági tanács tag: Kovács Bettina

Iskola: Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium, és Dr. Béres József Kollégium

 

Fehérgyarmat:

Területi ifjúsági tanácselnök: Horváth Alexandra

Iskola: Deák Ferenc Gimnázium Fehérgyarmat

Területi ifjúsági tanács tag: Török Nikolett

Iskola: Deák Ferenc Gimnázium Fehérgyarmat

Területi ifjúsági tanács tag: Hering Fruzsina

Iskola: Deák Ferenc Gimnázium Fehérgyarmat

 

Tiszavasvári:

Területi ifjúsági tanács elnök: Béres Eszter

Iskola: -

Területi ifjúsági tanács tag: Adorján Szilvia

Iskola: -

Területi ifjúsági tanács tag: Kulcsár Tímea

Iskola: Váci Mihály Gimnázium

 

Vásárosnamény:

Területi ifjúsági tanácselnök: Baráth Lívia

Iskola: II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Vásárosnamény

Területi ifjúsági tanács tag: Kósa Imola

Iskola: II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Vásárosnamény

Területi ifjúsági tanács tag: Rózsa Paula

Iskola: II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Vásárosnamény


Kisvárda:

Területi ifjúsági tanácselnök: Szikszai Alexandra

Iskola neve: Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

 

Mátészalka:

Területi ifjúsági tanácselnök: Magos Cintia

Iskola: Esze Tamás Gimnázium, Mátészalka

 

Nyírbátor:

Területi ifjúsági tanácselnök: Iván Csilla

Iskola: Nyírbátori Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Fáyi Úti Intézményegység

Területi ifjúsági tanács tag: Vincze Ágnes

Iskola: Nyírbátori Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Édesanyák úti Intézményegység

Területi ifjúsági tanács tag: Lazók Szabina

Iskola: Nyírbátori Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zrínyi úti Intézményegység

 
 

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak