Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Véradásszervezés
Véradásszervezés

Általános ismertető

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt sokrétű feladatai közül az egyik legfontosabb a térítésmentes véradásszervezés.

Amit a véradásról tudni kell:

A véradás az a segítségnyújtás, amikor saját vérünkből egy csekély mennyiséget felajánlunk más személy számára annak gyógyítására.

Ki adhat vért?

 • aki egészséges
 • betöltötte a 18. évet
 • legalább 50 kg
 • még nincs 65 éves

Hányszor lehet vért adni?

- a nők 365 napon belül háromszor

- a férfiak 365 napon belül ötször, de két véradás között legalább 56 napnak kell eltelni.

Mit kap a véradó?

- orvosi kivizsgálást, hiszen a levett vért minden alkalommal kivizsgálják, ( HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz vírusra)

- A donor tehát a véradás alkalmával akkor is megtudhatja, hogy kezelést igényel, ha egyébként nincsenek panaszai. A korai kezeléssel pedig megelőzhető a súlyosabb betegségek kialakulása.

- biztonságot: aki, segít annak segíteni fognak!

- kalória pótlására szolgáló étkezési utalványt

Fontos!

Az egy donortól levett egy egységnyi  vér három beteg életén  segíthet, hiszen készül belőle:

- vörösvérsejt koncentrátum

- plazma készítmény

- vérlemezke koncentrátum

A véradás menete:

 1. Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, majd kitölt egy kérdőívet az egészségi állapotáról.
 2. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és a TAJ kártyára feltétlenül szükség van!
 3. A laboratóriumi vizsgálat során megállapítják az Ön vércsoportját, mérik a véradáshoz szükséges értékeket ( hemoglobin szint)
 4. Orvosi vizsgálat következik ( vérnyomás, pulzus stb.)

elfogyaszt 1-2 pohár folyadékot, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja

 1. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon, ahol egyszer használatos tűvel 5-10 perc alatt leveszik a 4,5 dl vért a steril vérvételi zsákba.

A VÉRADÁSRA SOHA NE JÖJJÖN  ÉHGYOMORRAL!

Véradásnak két alapvető formája van:

 1. kiszállásos véradások - amikor a megye településein, munkahelyein, közép és főiskoláin, kulturális és egyéb rendezvényeken várjuk a véradókat
 2. intézeti véradás - amikor az Országos Vérellátó Szolgálat Területi Vérellátójában         
  ( Nyíregyháza, Szent István u. 68.) fogadják a segíteni szándékozókat.

Ha Ön is segíteni szeretne, kattintson a www.veradas.hu honlapra, majd a Szabolcs megyei véradásokra, válasszon az Önnek leginkább megfelelő lehetőségek közül és jelentkezzen véradásra!

Kérjük a honlapra látogatókat, hogy legyenek ennek a nemes célú mozgalomnak a részesei, akár véradóként, akár szervezőként.

Figyeljék felhívásainkat, plakátjainkat, segítsenek a kórházakban fekvő, gyógyulásra váró embertársainkon!

Segítségüket előre is köszönjük!

Véradással kapcsolatos kérdésekben szívesen adnak tájékoztatást munkatársaink, Nyíregyházán a véradószervezők, vidéken pedig a területi vezetőink

Elérhetőségüket a megyei és területi telefonszámok között találják.

 

Motoros véradás Sóstón

E-mail Nyomtatás PDF

Negyedik alkalommal került megrendezésre a megyében működő motoros társaságok és klubok hagyományos tavaszi véradása április 18-án a sóstói Múzeumfaluban.

Minden eddiginél többen 147-en nyújtották karjukat, remélve a társadalmi szolidaratás e szép példájával sok-sok ember életét mentik majd meg, s talán nemes gesztusukkal változtatni tudnak a róluk kialakult előítéleteken is.

Az év első jelentős motoros rendezvényére több megyéből, sőt Erdélyből (képünkön) is érkeztek véradók, akiket a Honda-Szász egy tál meleg étellel vendégelt meg.

Az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz és a szervezőkhöz így válhatott igazán sikeressé a véradónap, amit a szervezők jövőre szeretnének megismételni.

       

Bevonulás 1.

                                                    

Bevonulás 2.

 A véradók  türelmesen várakoztak.     

                          

 Ők Erdélyből  érkeztek.

             8 vérvételi ágy állt rendelkezésre.               

      

 A közös élmények erősítik a barátságot.

Életmentők I.     

Életmentők II.  

                                                     

              Múlt és jelen                

                      

Köszönöm, jól érzem magam.

 

A betegek nevében köszönjük minden résztevőnek és a szervezőknek!

 

Véradás a Művészeti Középiskola és Kollégiumban

E-mail Nyomtatás PDF

2012.február 24-én 57 diák és tanár adott vért a nyíregyházi Művészeti Középiskola, és Kollégiumában  A közelgő érettségi előtt emberségből már jelesre vizsgáztak ezek a tanulók, hiszen 18 évesen az érettségnek arra a szintjére jutottak, hogy tudják milyen nagy jelentőséggel bír az, amit tesznek. Közülük 35-en életükben először nyújtották karjukat, és tettek eleget ennek a nemes feladatnak.

A rendezvényen részt vett a Vöröskereszt megyei vezetője, Szarkáné Kövi Márta is, akivel a Kossuth rádió készített egy beszélgetést. Az interjúban igazgató asszony elmondta, nagyszerű érzés látni ezeket a fiatalokat, mert belőlük lesznek a jövő rendszeres véradói.

Köszönjük a diákoknak, és köszönjük a tanáraiknak, aki szintén jó példával jártak elől.

 

Értékeltük a 2011. évet

E-mail Nyomtatás PDF

A szervezés során alkalmazott módszerek, új kezdeményezések

2011. évben megyénk véradó tervét 27000 főre emeltük, annak érdekében, hogy ne csupán a teljesítésünk, de a tervünk is közelítsen az általánosan és országosan elvárt 5%-hoz. A tervünk 1300 egységgel történő megemelése azért volt időszerű, mert két egymást követő évben, a korábbi tervünket rendre több mint 3000 egységgel túlteljesítettük. Ezzel a megye lakosságának 5, 18 %, -át sikerült bevinni a mozgalomba, és így a teljesítésünk meghaladta az 5 %-ot.

 

Területeink közül kiemelkedő munkát végzett Fehérgyarmat (8,07%lakossági arány,110,%-os tervteljesítés), Nyírbátor (6,43% és 119,4%), Kisvárda (5,08% és 97%), Nyíregyháza (4,9% és 113%).

Nagyon szépen teljesített Mátészalka terület, aki a megemelt tervét teljesítve az eddigi legnagyobb eredményét érte el a 4, 7% -os lakossági aktivitással.

A két kevésbé jó eredményeket hozó területen Vásárosnamény (4,6% és 95%) és Tiszavasvári (4,36% és 91%) munkatársaink új kezdeményezések bevezetésével törekedtek az eredményességre.

Vásárosnamény megpróbálta a korábban „összeszervezett” kis településeit önállóan mozgósítani több- kevesebb sikerrel, Tiszavasvári pedig terven felüli vállalásokkal pótolta a hiányokat.

Az egyenletes teljesítés érdekében a nyíregyházi terület véradásait mindig próbáljuk úgy alakítani, hogy a megye tervének teljesülését segítse. A gyengébben teljesítő véradóhelyek mellé nagyobb létszámú, a tervezettnél rendszeresen többet hozó helyszíneket szervezünk. A terv készítés alkalmával valamennyi területünkön megvizsgáltuk a még kiaknázatlan lehetőségeket és kapcsolatokat, a sikertelen véradóhelyeken az okokat. A fehérgyarmati területen jól működik a települések összeszervezése, vagyis két-három település felváltva ad helyszínt a véradásnak és a véradókat átszállítják a helyszínre. Más területeken ezt a módszert nem tudtuk bevezetni. (Mátészalkán éppen az ellenkezője a jellemző.)

Az iskolák esetében is a külön szervezett véradások eredményesebbek még akkor is, ha kevés a végzős diák.

 

Több helyen az igazgató váltást kihasználva próbálkoztunk, abban bízva, hogy az új vezetés fontosabbnak tartja az ifjúság társadalmi felelősségvállalásra nevelésének ezt a formáját, mint elődje. (Nyíregyháza -Építőipari Szakközép, Nyírbátor -Bátory István Gimnázium Fáy úti Intézménye).

Az új véradóink száma nem emelkedett az elmúlt évhez képest, de az összes megjelent véradóhoz viszonyított 20% most is ígéretes eredmény. Az ifjúsági véradások nagyon szép részét képezik munkánknak. Kollégáink nagy hangsúlyt fektetnek a diákok tájékoztatására, melynek célja, hogy megértessük a fiatalokkal, milyen fontos, hogy amíg egészségesek rendszeresen adjanak vért.

A jövő véradó generációjának kinevelésére ez az egyetlen eszközünk.

Ezt a munkát végzik helyettünk a legjobb önkénteseink, azokban az iskolákban, ahol évek óta kimagasló az aktivitás és akik az Országos Véradóversenyben ebben az évben is szép eredményt értek el.

A Szent Atanáz Hittudományi Főiskola I., a Budai Nagy Antal Szakközépiskola II., a Nyíregyházi Főiskola III., a kocsordi Jókai Mór Általános Iskola IV. helyezést ért el, melyért a díjakat a Semmelweis Egyetemen vehették át.

Lakossági véradások esetében a legtöbb helyen élvezzük a polgármesterek támogatását. A gazdasági nehézségek ellenére is többen támogatják tevékenységünket és élelmiszer csomaggal (Szakoly, Kemecse, Levelek, Encsencs, Vállaj, Nyírkércs stb.), esetleg vendéglátással segítik munkánkat (Geszteréd, Szatmárcseke, Tisztaberek, Kölcse, Olcsvaapáti) Ahol a gazdasági nehézségek lehetetlenné teszik az anyagi támogatást és ezáltal a véradásokon való részvétel motivációjának növelését, ott a közcélú dolgozókat szabadnappal jutalmazzák a véradásért. Ezt szinte mindenhol vállalják a települések vezetői.

Nagyobb városokban a civil alapból pályázunk donormegbecsülésre. (Nagykálló, Tiszavasvári, Fehérgyarmat), valamint a Nyírbátori Sárkány Wellnes és Gyógyfürdő 770 db belépőt ajánlott fel a város véradóinak.

Megyénkben a központi szervezésű véradások nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A korábbi évektől eltérően alig volt pozitív hozama a rendőrségi, VPOP és a Polgárőr véradásoknak.

Az év folyamán összesen 23 alkalommal kapcsolódtunk be a megye területén rendezett fesztiválok, találkozók, egészségnapok programjaiba véradással, melyek fele terven felüli volt. A hétvégén, ünnep és munkaszüneti napokon több mint ezer véradót toboroztunk a legnehezebb nyári időszakban. Legkiemelkedőbb események: V. Honda -Motoros véradás- Sóstó Falumúzeum, Vaja Komédiás Napok, Máripócs-Búcsú, Nyíregyháza-Állatpark, Rakamaz-Hegyalja Fesztivál.

Tervünk teljesülését további 10 terven felüli véradás szervezésével valósítottuk meg, melyeket hétköznapokon szerveztünk.

Augusztusban a véradó kamion is segítette munkánkat. Teljes kapacitását kihasználva hasznosítottuk a lehetőséget Nyíregyháza, TESCO Áruház parkolójában, (ahol hét óra leforgása alatt 84 véradót fogadtunk) és Máriapócson a Nagy Boldogasszony Napi Búcsún.

Eredményeink elérésében két fontos tényező játszott még szerepet a gondos előkészítő munka mellett.

Megállapodtunk az egyik nagy elektromos reklám felületet üzemeltető Mozaik Kft-vel, akik rendkívül kedvező havi díj ellenében óránként háromszor játsszák véradó spotunkat a Nyíregyháza legforgalmasabb útkereszteződésében álló áruház tetején üzemelő kivetítőn.

Költséghatékony felhasználás mellett egyre több véradó helyünkön alkalmazzuk az sms postást, melynek segítségével az ünnepek utáni első munkanapon, csonka heteken, nehezen szervezhető településeken, valamint a Karácsony és Új év közötti időszakban sikerült teljesíteni a tervet. Az adatbázis kezelése időigényes, de mindenképpen megérte a befektetést. A legjobban teljesített területek szinte valamennyien használják. (Nyíregyháza, Nyírbátor, Fehérgyarmat).

A médiák az idén is kiemelt segítséget nyújtottak szervezetünknek a véradás területén. A rendkívüli véradások kizárólag az ő segítségükkel lehettek eredményesek, de ott voltak ünnepségeinken is. Riportjaikkal, hétköznapi véradásokon készült képeikkel tudatosították a megye lakosaiban a gyógyító munkában való részvételük vitathatatlanul jelentős szerepét.

A véradók jelzései alapján a képújságok oldalai is jól segítik a tájékozódást (Nyíregyháza, Nyírpazony, Baktalórántháza)- különösen azok számára, akik nem mindig azonos helyen adnak vért.

Kiemelt támogatónk a Retro fm, akik elkötelezetten továbbítják minden közleményünket a véradók felé

A megyében működő mindkét vérellátóval kiegyensúlyozott, jó a kapcsolat és bár olykor akadnak kisebb nehézségek, azokat eddig mindig meg tudtuk oldani. Nálunk nem szoktak véradásokat lemondani, viszonylag rugalmasak, ha változtatásra kényszerülünk.

Szerződésben vállalt donorszám (éves terv alapján)

27 000

Megjelent donorszám (jegyzőkönyv alapján)

28 777

Befejezett véradások száma (jegyzőkönyv alapján)

23 181

Véradó események száma

994

Új véradók száma

4 735

Kitüntetett véradók száma összesen

1 207

 

ebből

10x

20x

30x

40x

60x

70x

80x

90x

100 feletti

emléklapot kapott

587

227

126

62

20

10

5

3

1

ebből

25 x

50 x

75 x

100 x

teljes vért adó

125

35

6

-

ferezises

40 liter

70 liter

100 liter

vérplazma adó

-

-

-

Véradó napi ünnepségek száma

24

Résztvevők (kitüntetett véradók, szervezők) száma

1307

Véradást szervező munkatársak száma

15

ebből:  - főállású szervező

3

- részmunkaidős szervező

12

Véradást szervező önkéntesek száma

1275

 

Véradásra hív a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete

E-mail Nyomtatás PDF

Nyáron is szükség van rád! Adj vért! Adj esélyt! – ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A megyében augusztus végéig 84 véradóhelyszínen várják a véradókat.

A nyári időszakban kiürülnek a nagyvárosok, sokan töltik vízparton vagy külföldön jól megérdemelt szabadságukat. A betegellátásnak ugyanakkor ebben az időszakban is szüksége van az életmentő vérre.

Fontos, hogy a következő hetekben minél többen vegyetek részt az országszerte szervezett véradásokon. A megyében július 28. és augusztus 31. között 84 helyszínen szervez véradást a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet segítve a véradók hatékony megszólítását „Nyáron is szükség van rád! Adj vért, adj esélyt” elnevezéssel országos kampányt is indít.

A Magyar Vöröskereszt ezen a nyáron is várja a véradókat a nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken és a vízpartok közelében is. A lakóhelyhez, munkahelyhez, nyaralóhelyhez legközelebbi megyei véradóhelyszínek és időpontok a www.veradas.hu és a https://www.facebook.com/onkentes.veradas Facebook oldalon tekinthetőek meg.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a kánikulai napokon plusz folyadékot biztosít a véradók számára.

A véradáshoz az alábbi iratok szükségesek: TAJ-kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya. Véradás előtt bőséges folyadékfogyasztás és étkezés javasolt.

Bővebben...
 Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak