Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Ifjúsági Vöröskereszt
Ifjúsági Vöröskereszt

„Védd magad!”- Egészségtábor

E-mail Nyomtatás PDF

 

"Védd magad"-Egészségtábort szervezett a Kertvárosi Csicsergő Óvoda Kassa úti Tagóvodája

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt országos pályázatot hirdetett (Innovációs Alap 2011) amelyre a Bázisóvodák is pályázhattak. A nyertes pályázók egyike a nyíregyházi Kertvárosi Csicsergő Óvoda Tagóvodájának vezetője Ilcsik Jánosné lett.

2011. július 25-29. között a Kassa utcai óvodában a nyári zárás ideje alatt napköziotthonos tábort szerveztünk 30 hátrányos helyzetű gyermek részére.

A tábor célja az volt, hogy:

  • a gyerekek élményekben gazdag szeretetteljes környezetben éljék a mindennapjaikat a tábor ideje alatt,
  • ismerkedjenek a Vöröskereszt eszmeiségével, az egymásra figyeléssel, önzetlenséggel egyaránt,
  • új ismeretekre, tapasztalatokra tegyenek szert mind a higiénés és mentális egészség terén.

A hét folyamán minden nap érdekes programok várták a gyerekeket:

  1. nap:   „Eszmeterjesztés napja”
  2. nap:   „Vitaminok napja”
  3. nap:   „A mozgás napja”
  4. nap:   „Elsősegélynyújtás napja”
  5. nap:   „A táborzárás napja”

A táborozó gyerekek játékos módon mesével, saját készítésű játékok segítségével ismerkedtek meg a vérkeringésünkkel, és a vöröskeresztes eszmékkel, az elsősegélynyújtással.

A „Vitaminnapon” egészséges ételekkel ismerkedtek meg, és készíthettek vitaminsalátákat az önkéntes felnőttek segítségével.

A tábort közösösen zártuk a szülőkkel, megbeszéltük a hét eseményeit, élményeit, tapasztalatait és elhatároztuk, hogy jövőre újra pályázunk, ha lehetőségünk lesz rá.

Nyíregyháza, 2011. július 29.

Ilcsik Jánosné és Olaszné Kovács Erika

(táborszervező bázisovi elnökök)

 

 

 

MIVK a megyében

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei működése

Vöröskereszt a fiatalokért

A Magyar Vöröskereszt több évtizede foglalkozik a fiatalsággal. A vöröskeresztes tanárelnökök több általános és középiskola tanulóinak százait készítik fel elsősegélynyújtásra, csecsemőgondozásra, az egészséges életmódra, megismertetik a Magyar és a Nemzetközi Vöröskereszt történetét, alapelveit, értékeit és tevékenységét. A vöröskeresztes programok megvalósításában, legaktívabb megyénkben 9 általános és középiskola alkotja a Magyar Vöröskereszt Bázisiskola hálózatát. A képzéseken elsajátított ismeretekről és készségekről a fiatalok felmenő rendszerű versenyeken adnak számot.

Az ifjúsági véradószervező, elsősegélynyújtó, baleset-szimuláció, szociális csoportvezető, HIV/AIDS prevenciós, vöröskeresztes eszmeterjesztő képzések felkészítik a fiatalokat a Magyar Vöröskereszt szakmai programjaiba való bekapcsolódásra, és fontos szerepük van az önkéntesek utánpótlásában is.

Bővebben...
 

Hétcsoda Élménytábor Zánkán

E-mail Nyomtatás PDF

Több mint 100 gyermek találta meg a csodát a július 20 és 24 között a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Hétcsoda Élménytáborában Zánkán

A közösségi táborban egészségesek, fogyatékossággal élők, kisebbségi vagy hátrányos helyzetben élő gyerekek nyaraltak együtt. A fiatalok szabadidős programokon és fejlesztő tevékenységeken vettek részt, de megismerkedtek az elsősegélynyújtás alapjaival és az önkéntesség lényegével is.

 

A táborozókkal a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 16-30 év közötti tapasztalt kortárssegítői és pedagógus önkéntesei foglalkoztak. Megyénket 5 hátrányos helyzetű fiatal képviselte Mándok városból. Önkénteseink között köszönthettük Balogh Erzsébet pedagógust, Posta Rolandot és Tancsik Róbertet, akik szintén részt vettek a tábor lebonyolításában, szervezésében, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek programjainak szervezésében, biztosításában.

 

 

Az izgalmas programok mellett csütörtökön Kőváry Barna autóversenyző egy játékos környezetvédelmi vetélkedőben vett részt a gyerekekkel. Szávay Ági hajókirándulásra és kalandparkba kísérte a gyerekeket. A sportolónőt a Balatonon kalózok rabolták el, ám a táborozóknak sikerült kiszabadítaniuk hercegnőjüket.

 

Balogh Erzsébet

önkéntes

 

Budais Advent 2011

E-mail Nyomtatás PDF

Budais Advent 2011–ben…

„Csak az érzület, a szótlanság,

a néma segítőkészség méltó;

Csak a figyelem, a karnyújtás,

a néma békesség az ekkorra való;

Advent van: többé tevő jósággal

Görnyedj a küszködő világ elé...”

A nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskola közössége számára is kigyúltak Advent fényei november 27-én, az első vasárnapon. Az év végi vöröskeresztes tevékenységek is ebben a szellemiségben történtek:

Az őszi véradásunk karöltve intézménytársunk, a Korányi Frigyes Gimnázium tanulóival történt. A megjelent 59 diák és munkatárs büszkeségre okot adóan volt donor. (1. kép)

E tanévi házi biológia versenyünket, témája miatt a vöröskeresztesek szervezték meg: HIV -> AIDS. A két fordulós megmérettetés diákkoordinátora Kiss Dávid volt. Az írásbelire november 28-án került sor 26 tanuló részvételével. A szóbelire 6 diákot hívott be a zsűri közülük, akik előzetes 10 témából választhattak 15 perces szemléltetéssel kiegészített előadást. A 2. képen Kiss Tamara látható, a győztes, aki „A HIV átadás biológiája” című előadásával lett a legjobb. Az ajándékozáshoz a Megyei Vöröskereszt most is hozzá tudott járulni.

 

A városi „Idősek Otthonával” 25 éve tartjuk fenn kapcsolatunkat. Legutóbb a 10. c közgazdasági osztállyal kísértük el körükbe a Mikulást. Karácsonyfájukat is szeretnénk az idén szebbé tenni

 

December 10-én, szombaton a helyi Soó Rezső Környezetvédő Körrel együtt Tölgyfavédelem akcióban dolgoztunk. A közeli Harangod gubaccsal, araszolókkal fertőzött, lehullott faleveleit összegyűjtve égettük el néhány délkörüli órában.

Az októberben induló elsősegélynyújtó és kisdedápolói szakköröseink kitartóan találkoznak hetente egy-egy délután mostanában is.

A Megyei Vöröskereszt által szervezett gyűjtési, jótékonykodási akciónkban Nyíregyházán, hétvégi délutánokon rendszeresen részt vesznek diákjaink: november – decemberben 16 tanulónk segített önzetlenül. Példamutatóak.

A Budai N. A. Szakközépiskola Vöröskeresztes Körének eddigi 27 éves története nevezetes évéhez érkezik jövőre: 10. éves Bázisiskolai évfordulónk lesz. Reméljük adódik lehetőségünk, hogy e szép alkalmat is az eddigi hétköznapi sokszínűségünkkel „ünnepeljük”.

Tisztelettel és szeretettel kívánunk békésen szép ünnepet és egészségben, szerencsével megélt 2012-es esztendőt, Mindenkinek.

Kiss Dávid András diákelnök

Nagykálló, 2011. december 15.

 

AIDS világnapi vetélkedő

E-mail Nyomtatás PDF

AIDS világnapi vetélkedő a fővárosban

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kilencedik alkalommal rendezte meg a fővárosban az AIDS világnapi vetélkedőt a középiskolások számára.

Az online fordulóra nevező 117 csapat közül 19 együttes kapott meghívást a Vöröskereszt budapesti székházában megrendezett döntőre. Megyénket a záhonyi Dr. Béres József Kollégium tanulói: Aros Gábor, Bíró Ferenc, Nagy Béla, Posta Roland képviselte a fináléban.

A több mint három órás időtartamú versengésben egyebek mellett a történeti előzményeket, a HIV vírus jellemzőit, a stádiumokat - tüneteket, a szex ABC-t tartalmazó teszteket kreatív és gyakorlati feladatok keretében oldottak meg. A 16 feladvány pontozása után a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium csapata szerezte meg az első helyet, míg a záhonyi kollégisták a mezőny második felében végeztek a színvonalas és szoros versengésben. A verseny ideje alatt a rendezők tartalmas szakmai programokat szerveztek a kísérő pedagógusok és a védőnők számára.

Háda Zoltán

Záhony

 


1. oldal / 2

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak