Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Aktív, társas mindennapok idősebb korban is

Aktív, társas mindennapok idősebb korban is

E-mail Nyomtatás PDF

Minden idős ember számára természetesnek kellene lennie, hogy tartalmasan, közösségben és biztonságban teljenek a napjai. Egyre többen azonban magányosan, elszigetelten élnek, magukra utalva, minden segítség nélkül. A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének az „Aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás!” programja erre a problémára hozott megoldást.

Kisvárdán, valamint a térségében lévő három településen – Fényeslitkén, Anarcson, Gyulaházán - az idősödő, magányos emberek számára biztosított olyan lehetőséget, amelyben az időskori aktivitás előmozdítása, a generációk közötti párbeszéd elmélyítése, az önkéntesség népszerűsítése, az önkéntesség motivációinak megteremtése volt. A program során a Kisvárdán létrehozott önkéntes ponton 20 órás felkészítő képzést kapott az a 120 önkéntes, aki csatlakozott ehhez a nemes feladathoz. Tanultak az elsősegélynyújtástól a gerontológiai ismeretekig számos olyan hasznos dolgot, amivel eredményesen segíthették az idősek életét. Számos olyan program és klub indult el az idősek számára, mely életvitelüket javította, megkönnyítette, enyhítette a magány okozta elszigeteltséget.

A tavasztól őszig megvalósított projekt zárórendezvényére szeptember 24-én került sor a kisvárdai Rózsakő étteremben. A grillpartyval egybekötött találkozó jó lehetőséget teremtett minden településnek arra, hogy bemutatkozzanak a különböző hobby klubok, találkozzanak a települések önkéntesei, nyugdíjasai. Kreatív szobrocskák, gobelinek, horgolt virágok, és festmények kiállítása tanúsította, hogy milyen tartalmasan lehet eltölteni a nyugdíjas napokat. Mindezek elkészítéséhez minden eszközt biztosítottunk a résztvevők számára.  A Dögei Nők klubjának tánckara bizonyította, hogy a mozgás kortalanná tesz, s egyre fontosabb, valamint hogy a tánc és a zene kiváló „gyógyszer” lehet testnek és léleknek egyaránt.

A megyei szervezet igazgatónője, Szarkáné Kövi Márta kilátásba helyezte, hogy a kisvárdai önkéntes pont mintájára valamennyi területi szervezetnél megpróbáljuk megtalálni a lehetőségét, hogy létrehozzuk az időseket segítő hálózatot, és további önkéntes pontokat.

 

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak