Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények A csendes katasztrófák üzenete

A csendes katasztrófák üzenete

E-mail Nyomtatás PDF

Mi a közös az Egyesült Államok, a Bahama-szigetek, Haiti, Dominika, Kuba, India, Vietnam, Argentína, Szomália és Indonézia helyzetében? A felsorolt országokat súlyos természeti katasztrófa sújtotta 2012 októberében. Kollektív emlékezetünk valószínűleg egyetlen eseményt őriz: az Egyesült Államok keleti partján 131 halálos áldozatot követelő és súlyos károkat okozó Sandy hurrikánt.

Sokan nem is tudják, hogy a Karib-szigetek térségében a Sandy 135 ember halálát okozta és az Egyesült Államokbelihez hasonló, néhol súlyosabb károkat. Még kevesebben hallottak az ugyanebben az időben Ázsiára lecsapó trópusi ciklonokról, az Argentínát, Szomáliát és Indonéziát sújtó áradásokról.

2012 októbere megmutatta a valós helyzetet, amellyel világfalunk kénytelen szembenézni. A természeti katasztrófák több mint 90 százaléka csendben történik, nem figyelünk fel rájuk – mert kismértékűek, kellemetlen tudomást venni róluk, vagy más események elhomályosítják. A közvélemény és a sajtó figyelme nélkül egyszerűen nem kerülnek a közösségi radar hatókörébe.

De ezek a katasztrófák nem csendesek azon milliók számára, akiket érintenek. Malawiban például nagyjából két millió személy – a lakosság 12 százaléka – szenved az élelmiszerválság hatásaitól. Lesothóban mintegy 725 000 ember, az ország egyharmada küzd hasonló gondokkal.

A számok riasztóak. A katasztrófa-járványtani kutatóközpont (Centre for Research on the Epidemiology of Disasters) 1992-ben 221 katasztrófáról adott jelentést, melyek összességében 78 millió embert érintettek, és 70 milliárt dollárnyi gazdasági kárt okoztak. Csaknem 20 évvel később, 2011-ben már 336 katasztrófáról számoltak be, amelyek összesen 209 millió személyt érintettek és csaknem 336 milliárd kárt okoztak. Vajon hány évvel veti vissza ez a fejlődésben az érintett országokat és lakosaikat?

Röviden összefoglalva, a természeti katasztrófák gyakorisága, súlyossága és pusztító ereje évtizedről évtizedre egyre nő. A klímaváltozás, urbanizáció, környezeti degradáció hatásaival egyesülve, 2015-re 37 millióra jelezhető az éghajlati katasztrófák érintettjeinek száma – ez 79 százalékos növekedés a 2011-es évhez képest.

Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága, amely a legnagyobb humanitárius segélyalap elosztó, és a Vöröskereszt Vörösfélhold Szervezetek Nemzetközi Szövetsége, a világ legnagyobb humanitárius hálózata (vagy a Magyar Vöröskereszt, a világ legnagyobb humanitárius hálózatának szervezete) összefogtak a néma katasztrófák ügyében. Sok éve ott vagyunk együtt a természeti és egyéb katasztrófahelyzetek harcvonalában, legyen az a sajtó reflektorfényében vagy essen azon kívül.

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a katasztrófák, akár tudunk róluk, akár nem, életünk részei és ez a jövőben is így lesz.

A probléma óriási és komplex, de a megoldás eszközei a kezünkben vannak.

A humanitárius célokra fordítandó összegek csökkentése még a gazdasági nehézségek idején is azt jelentené, hogy nem veszünk tudomást a mindannyiunkat érintő valós helyzetről, és elfordulunk a katasztrófák által sújtott családok millióitól.

Fontos, hogy széles körben megismertessük a megközelítést, amely a változó természeti környezethez való alkalmazkodásra, az érintettek ellenálló képességének elősegítésére építő megközelítésmódot. Nem hagyhatjuk, hogy embertársainkat egy pusztító árhullám, gyenge aratás, vagy egy, a legkisebb földmozgás esetén összedőléssel fenyegető otthon veszélyeztesse.

Elkötelezetten valljuk, hogy feladatunk olyan közfelfogás kialakítása, amely támogatón fordul a közösségek – különösen a katasztrófáktól gyakrabban sújtott közösségek – felé. Ha sikerrel járunk, az érintett családok könnyebben megbirkóznának az előre látható, gyakran előforduló vészhelyzetekkel.

Ahelyett, hogy a katasztrófák bekövetkezte utáni feladatok megszervezésének módszereit tökéletesítenénk, tovább kell növelnünk a megelőzésre fordított eszközöket, és megerősíteni a helyi közösségek kríziskezelő erejét. Ez a fajta megközelítés költséghatékonyabb, és jobban segíti a családokat, közösségeket és kormányokat.

Legfontosabb feladatunk megváltoztatni gondolkodásunkat és alkalmazkodni a helyzethez, miszerint a természeti katasztrófák egyre gyakrabban sújtanak le és egyre több áldozatot követelnek. A közvéleményhez fordulunk: kérjük, hallassák hangjukat a néma katasztrófák által sújtott, meg nem hallott embertársaik helyett. Ily módon sokat tehetünk a közöny ellenében.

 

Írta:

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa

Bekele Geleta, Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkára


 

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak