Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények A közösség szent kötelessége, hogy megmutassa a véradás hőseit

A közösség szent kötelessége, hogy megmutassa a véradás hőseit

E-mail Nyomtatás PDF

Idén 68-an részesültek elismerésben a Véradók Napja alkalmából megrendezett ünnepségen, november 25-én. A rendezvény fővédnöke Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök volt, aki az ünnepséget megelőzően az Önkéntesség Európai Éve alkalmából kiemelkedő munkát végző vöröskeresztes munkatársakat és önkénteseket is fogadott.

 

Dr. Schmitt Pál Józsa Lászlónak a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta

November 27. a Véradók Napja hazánkban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat november 25-én tartotta véradó napi ünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjának dísztermében. Az évente megrendezett eseményen azon véradókat köszöntik, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak a hazai véradó-mozgalom sikeréhez, emberi életek megmentéséhez. Sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói vehettek át elismerést.

 

Az idei véradó ünnepség fővédnöke Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök volt, aki köszöntőjében kiemelte: „a közösségnek "szent kötelessége", hogy megmutassa a véradás hőseit, szervezőit, áldozatkész munkatársait, a véradáshoz idő és legfőképpen emberszeretet és szolidaritás kell. Amit szervezéssel, eszközzel, az emberek megszólításával még az ügy érdekében meg lehet tenni, azt a Magyar Vöröskereszt példamutatóan megteszi” – tette hozzá.

 

„A Véradók Napját a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére, 1988 óta ünnepeljük hazánkban. Ezen a napon a véradókat köszöntjük, akik véradományukkal önzetlenül segítenek – mondta el Habsburg György, a humanitárius szervezet elnöke. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. A biztonságos hazai vérellátáshoz évi 450 ezer egység vérre van szükség, ezért a Magyar Vöröskereszt napi több mint 1800 véradót toboroz országszerte szervezett véradásain – tette hozzá. Ez évente közel félmillió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét jelenti. Köszönettel tartozunk nekik elhivatottságukért, felelősségvállalásukért és önzetlenségükért” – zárta szavait Habsburg György.

Dr. Schmitt Pál Józsa Lászlónak a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta. A magas elismerést azért kapta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi, mert az emberiesség egyik legszebb bizonyítékaként 40 éve segíti véradásaival a beteg emberek gyógyulását és hiszi, hogy ezzel nemcsak egy egység vért, hanem reményt, hitet és bizalmat is nyújt nekik.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 legmagasabb véradásszámot elért véradók a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által adományozható Pro Vita díjban részesültek, melyet Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár adott át. A legtöbbször, 180 alkalommal egy Heves megyei és egy Nógrád megyei férfi nyújtotta segítő karját.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért 19-en vehettek át „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést.

A „Véradó Mozgalomért” támogató oklevélben részesült az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, a Magyar Távirati Iroda. A humanitárius szervezettől az idei véradótoborzó kampányban közreműködő Kozmann György olimpikon, László Zsolt a Nemzeti Színház színművészét, LOLA énekesnő, Novák Péter kultúrmunkás és Bombera Krisztina műsorvezető is ezt az elismerést vehette át. 2011 az önkéntesség európai éve, így külön öröm az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt számára, hogy ismert és elismert emberek – akik maguk is véradók – önként vállalták, hogy tehetségüket, elért eredményeiket és sikereiket felhasználva népszerűsítsék a véradás ügyét.

Idén második alkalommal adták át a Véradóbarát Munkahely díjat. Ezt 20 olyan hazai munkahely - többek között az OTP Bank Nyrt., a Borsodi Sörgyár Zrt., Bosch Elektronika Zrt., TEVA Magyarország Zrt., General Electric Hungary Kft.  - vehette át, amelyek kiemelkedő támogatásukkal segítették a munkahelyi véradások szervezését, a véradó mozgalmat.

A díjak átadása közben Nédó Olga, a Magyar Vöröskereszt kulturális nagykövete, Pintér Tibor színművész és a Vöröskereszt kórusa lépett fel. A műsorvezető Bényi Ildikó volt, aki a jövő évtől ismét a Magyar Vöröskereszt jószolgálati nagyköveti teendőit látja el.

Novemberben, a Véradók Napja alkalmából szerte az országban több mint 170 véradóünnepségen közel 50.000 önkéntes véradó segítségnyújtásáért mond köszönetet a Magyar Vöröskereszt.

 

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak