Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Kiemelt projektek Norvég projekt Az új foglalkozás társadalmi szükségszerúsége

Az új foglalkozás társadalmi szükségszerúsége

E-mail Nyomtatás PDF

 

"A „szegénység és társadalmi kirekesztettség tapasztalati szakértője” módszer ötlete válaszként született arra a felismerésre, hogy hiányzik egy láncszem a két oldal, egyik a stratégiát kidolgozók és minden segélyszervezet, amivel a szegények szembe kerülnek, a másik pedig maguk a szegények között. Részben ez a hiányzó láncszem felelős a szegénység fennmaradásáért.

A dolog lényege az, hogy a folyamatosan szegénységben élni kényszerülő személy és a stratégiát kidolgozó szervezetek dolgozója, aki nem ismeri a szegénység valóságát, helyzete alapvetően különbözik. Mivel utóbbi nincs tisztában a szegénységben élés minden oldalának kemény valóságával, és különösen nincs tisztában a szégyen és megalázottság érzésével, ami abból adódik, hogy a szegényeknek folyamatosan kérniük kell a segítséget, a problémák megoldása érdekében saját megoldásait erőlteti a szegényekre. A következmény, hogy a megoldásra irányuló számos próbálkozás és stratégiai lépés ellenére a szegények elveszítik életük irányításának és a társadalmi döntéshozatalban való részvételüknek a lehetőségét.

Ezek a megfigyelések mutattak rá arra, hogy szükséges bevonni olyan embereket a társadalom minden területéről, akik saját szegénységi tapasztalatuk alapján képesek megérteni a kifejlesztett túlélési technikáik mögötti logikát, és akik képesek ezt a logikát másokkal megértetni.

A „szegénység és társadalmi kirekesztettség tapasztalati szakértője” alkalmazása tehát olyan módszerként lett kifejlesztve, ami áthidalja a szakadékot a szegények oldala, és a szociális háló, illetve a segítséget szolgáltató közintézmények között.

A tapasztalati szakértő tehát nélkülözhetetlen láncszemnek bizonyul minden olyan szektorban, amellyel a szegényeknek dolga akad, és amelyek ténylegesen lefedik az élet minden területét: az oktatást, a jogi rendszert, az egészségügyet, a munkát, a segélyezést, a gyermekgondozást, a kultúrát, a lakhatást és a szociális szolgáltatásokat."

 

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak