Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Sajtóközlemény Azonnali közzétételre

Sajtóközlemény Azonnali közzétételre

E-mail Nyomtatás PDF

alt

Sajtóközlemény

Azonnali közzétételre

A Magyar Vöröskereszt gyors segítséget nyújt

Budapest, 2010. május 18. – Öt tonna, több mint másfél millió forint értékű tartós élelmiszer, hárommillió forint rendkívüli adomány, 600 takaró, a mentési munkálatokat segítő eszközök és holnaptól (05. 19.) ismét él a 1749-es segélyvonal – így próbál segíteni a Magyar Vöröskereszt a májusi rendkívüli időjárás sújtotta településeknek.

A napok óta tartó ítéletidő miatt kialakult árvizek hatására több ezer ember veszítette el otthonát idehaza. A rendkívüli időjárás leginkább Borsod – Abaúj- Zemplén megyét sújtotta. Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám jó hír, hogy az utóbbin már megkezdődött az apadás. Jelenleg több mint 770 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai részt vesznek az árvízi védekezésben és kitelepített családok megsegítésében is. Várhatóan a Magyar Vöröskereszt Központi Rendeltetésű Szolnoki Műszaki Mentőegységét is a helyszínre vezényeli majd az Országos Igazgatóság.

A miskolci Tesco Áruház öt tonna, több mint másfél millió forint értékű tartós élelmiszert és ásványvizet adományozott a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete számára, a Borsodi Sörgyár Zrt. hárommillió forintos rendkívüli gyorssegély átutalása mellett döntött és a megyében működő többi vállalkozást is arra buzdította, hogy tegyenek hasonlóképp. A Bosch saját dolgozói körében gyűjtést kezdeményezett.

Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán eddig négy embert kellett kitelepíteni, elhelyezésükről a Vöröskereszt megyei szervezete gondoskodott.

A Vöröskereszt Békés megyei szervezete a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérésére riasztotta a Körös Mentőcsoportba delegált 4 fős egészségügyi, és 4 fős vízimentő csoportot, melyekből két-két fő indult Borsod megyébe a tegnap (05.17.) segítséget nyújtani.

A Nógrád megyei Ipolytarnócon 30 főt telepítettek ki a helyi Vöröskereszt a rászorulók élelmezésében vesz részt.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámra, valamint holnaptól (05.19.) - a három hazai mobilszolgáltató összefogásának köszönhetően - ismét működik a 1749-es segélyvonal.  A 1749-es számot hívó vagy az erre a számra az „ARVIZ”, vagy „ÁRVÍZ” szót szöveges üzenetben küldő ügyfelek 200 forintot adományoznak, amely a Magyar Vöröskereszt közreműködésével jut el a mentési munkálatok céljaira és a kárt szenvedettekhez.  Legutóbb a Haiti-t sújtó földrengés után volt hasonló, közös gyűjtést akkor összesen 402.449 sms és hívás érkezett, ezzel közel 80,5 millió forintnyi adomány került a rászorulókhoz.

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

Bővebb információ:

Grubert Roland

Magyar Vöröskereszt

katasztrófa-készenléti és programlogisztikai

országos szakmai vezető

tel: 70/933-84-71

 

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak