Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap

A Magyar Vöröskereszt sokrétű feladatai közül az egyik legfontosabb a térítésmentes véradásszervezés.

Szabolcs –Szatmár -Bereg megyében 2008. évben 27.075 véradót toboroztunk.

Ahhoz, hogy az országos vérellátás egyenletes lehessen megyénknek hetente 490 egység vért kell biztosítania. Ez az elvárás a  lakosság 4,5-5 %-ának aktivitását kívánja meg. A szervező munkának fontos segítői azok az önkéntesek-  megyeszerte mintegy 2400 fő- akik a véradásokat önzetlenül szervezik, idejüket, erejüket nem kímélve támogatják a véradó mozgalmat.

 

Amit a véradásról tudni kell:

 

A véradás az a segítségnyújtás, amikor saját vérünkből egy csekély mennyiséget felajánlunk más személy számára annak gyógyítására.

 

Ki adhat vért?

 

- aki egészséges

- betöltötte a 18. évet

- legalább 50 kg

- még nincs 65 éves

 

Hányszor lehet vért adni?

 

- a nők 365 napon belül háromszor

- a férfiak 365 napon belül ötször, de két véradás között legalább 56 napnak kell eltelni.

 

Mit kap a véradó?

 

- orvosi kivizsgálást, hiszen a levett vért minden alkalommal kivizsgálják, ( HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz vírusra)

- A donor tehát a véradás alkalmával akkor is megtudhatja, hogy kezelést igényel, ha egyébként nincsenek panaszai. A korai kezeléssel pedig megelőzhető a súlyosabb betegségek kialakulása.

- biztonságot: aki, segít annak segíteni fognak!

- kalória pótlására szolgáló étkezési utalványt

 

Fontos!

Az egy donortól levett egy egységnyi  vér három beteg életén  segíthet, hiszen készül belőle:

- vörösvérsejt koncentrátum

- plazma készítmény

- vérlemezke koncentrátum

 

A véradás menete:

 

  1. Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, majd kitölt egy kérdőívet az egészségi állapotáról.
  2. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és a TAJ kártyára feltétlenül szükség van!
  3. A laboratóriumi vizsgálat során megállapítják az Ön vércsoportját, mérik a véradáshoz szükséges értékeket ( hemoglobin szint)
  4. Orvosi vizsgálat következik ( vérnyomás, pulzus stb.)

elfogyaszt 1-2 pohár folyadékot, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja

  1. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon, ahol egyszer használatos tűvel 5-10 perc alatt leveszik a 4,5 dl vért a steril vérvételi zsákba.

 

 

A VÉRADÁSRA SOHA NE JÖJJÖN  ÉHGYOMORRAL!

 

Véradásnak két alapvető formája van:

  1. kiszállásos véradások - amikor a megye településein, munkahelyein, közép és főiskoláin, kulturális és egyéb rendezvényeken várjuk a véradókat
  2. intézeti véradás - amikor az Országos Vérellátó Szolgálat Területi Vérellátójában         
    ( Nyíregyháza, Szent István u. 68.) fogadják a segíteni szándékozókat.

 

Ha Ön is segíteni szeretne, kattintson a www.veradas.hu honlapra, majd a Szabolcs megyei véradásokra, válasszon az Önnek leginkább megfelelő lehetőségek közül és jelentkezzen véradásra!

Kérjük a honlapra látogatókat, hogy legyenek ennek a nemes célú mozgalomnak a részesei, akár véradóként, akár szervezőként.

Figyeljék felhívásainkat, plakátjainkat, segítsenek a kórházakban fekvő, gyógyulásra váró embertársainkon!

 

Segítségüket előre is köszönjük!

 

Véradással kapcsolatos kérdésekben szívesen adnak tájékoztatást munkatársaink, Nyíregyházán a véradószervezők, vidéken pedig a területi vezetőink

Elérhetőségüket a megyei és területi telefonszámok között találják.Véradásra hív a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete

E-mail Nyomtatás PDF

Nyáron is szükség van rád! Adj vért! Adj esélyt! – ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A megyében augusztus végéig 84 véradóhelyszínen várják a véradókat.

A nyári időszakban kiürülnek a nagyvárosok, sokan töltik vízparton vagy külföldön jól megérdemelt szabadságukat. A betegellátásnak ugyanakkor ebben az időszakban is szüksége van az életmentő vérre.

Fontos, hogy a következő hetekben minél többen vegyetek részt az országszerte szervezett véradásokon. A megyében július 28. és augusztus 31. között 84 helyszínen szervez véradást a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet segítve a véradók hatékony megszólítását „Nyáron is szükség van rád! Adj vért, adj esélyt” elnevezéssel országos kampányt is indít.

A Magyar Vöröskereszt ezen a nyáron is várja a véradókat a nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken és a vízpartok közelében is. A lakóhelyhez, munkahelyhez, nyaralóhelyhez legközelebbi megyei véradóhelyszínek és időpontok a www.veradas.hu és a https://www.facebook.com/onkentes.veradas Facebook oldalon tekinthetőek meg.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a kánikulai napokon plusz folyadékot biztosít a véradók számára.

A véradáshoz az alábbi iratok szükségesek: TAJ-kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya. Véradás előtt bőséges folyadékfogyasztás és étkezés javasolt.

Bővebben...
 Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak