Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap
Általános információk

Oktatás a biztonságos közlekedésért

E-mail Nyomtatás PDF

Április 17-én érkezett Nyíregyházára a Magyar       Autóklub, „Biztonságosan közlekedni egy életúton” c. programsorozata. A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénnyel a közlekedési balesetek számának csökkentése a cél. Az oktatóprogram során elméleti és gyakorlati képzést kaphatott mindenki, közlekedjen akár autóval, kerékpárral, vagy gyalogosan. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vöröskereszt munkatársai mentőtisztekkel együtt tartottak elsősegély bemutatót, hiszen a biztonságos közlekedés mellet a legfontosabb, hogy ha már megtörtént a baj, cselekedni tudjunk addig is, amíg a szakemberek megérkeznek. A kipróbálható gyakorlati lehetőségek közül a legnagyobb derültséget a „részeg szemüveg” okozta. Bár a jelentkezők hangos nevetéssel teljesítették a feladatokat, mindenki tisztában volt vele, hogy ami itt humoros, az a valóságban tragédiát is okozhat. Közlekedni tiszta fejjel a legbiztonságosabb. A bátrabbak kipróbálhatták a borulást szimuláló gépet is, de volt lehetőség vizes pályán, autóval történő biztonságos közlekedést is gyakorolni.

 

Értékeltük a 2011.-es évet

E-mail Nyomtatás PDF

Szervezettségi adataink

Szervezetek száma (alapszervezetek, csoportok, klubok)

 

lakóterületi

munkahelyi

ifjúsági

összesen

száma

136

77

86

299

Taglétszáma

2355

1228

5958

9541

A változás oka

Megyénkben a taglétszám az előző évihez képest jelentősen, közel 2000 fővel csökkent.

A csökkenés különösen 4 területen: Nyíregyháza, Vásárosnamény, Nyírbátor Tiszavasvári térségében érezhető.

Megyénkben folyamatosan nő a tartós munkanélküliek és a mélyszegénységben élők száma. A hátrányos helyzetben élő lakosság akkor sem tudta megvásárolni a tagbélyegünket, ha egyébként egyetértett szervezetünk eszméivel és tevékenységével.

Önkénteseink és tagjaink között sok az idős, kisnyugdíjas ember, akik sokszor megjegyezték, hogy szívesen vállalnak a Vöröskeresztben munkát, de sajnos a 600 Ft-os tagdíjat már nem tudják megfizetni. Többen kérték, hogy a 62 év feletti nyugdíjas korosztály részére ismét legyen elfogadott a 300 Ft-os tagbélyeg.

A tagtoborzással foglalkozó önkénteseink esetében komoly nehézségeket és zavarokat okoztak az érvényben lévő többféle címletű bélyegek (100 –200 – 300 – 500 - 600 és 1000 Ft-os), melyek jelenleg forgalomban vannak.

Célszerű lenne, a mindenkor aktuális közgyűlés döntésének megfelelően alakítani a címleteket, hiszen akkor egyértelműsítve lenne, hogy melyek jelentenek tagsági jogviszonyt.

 

A tagszervezés általános tapasztalata az, hogy az embereket saját megélhetési problémáik foglalkoztatják, a kis településeken magasabb azok száma, akik segítségnyújtásra szorulnak, mint akik segíteni tudnak.

A társadalmi és gazdasági változások, az elvándorlás befolyásolják a szervezetünkkel szembeni elkötelezettséget. Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az eszmeterjesztésre és az új lehetőségek feltárására (új munkahelyek, összevont iskolák, kisebb közösségek).

Sajnos az állami támogatás hiánya miatt kialakult forrásteremtési kényszer, a fennmaradásért való küzdelem nagyon sok energiánkat emészti fel. Az elmúlt évben jelentős változások, átszervezések történtek, gazdaságtalanul működő intézményeket, munkahelyeket, vállalkozásokat szüntettek meg, és ennek eredményeként, a tagságunk egy része kikerült a látókörünkből.

 

Szerencsére a bázisiskoláink és bázisóvodáink sikeresen átvészelték az átszervezéseket, és így az ifjúsági taglétszámunk 2011-ben nőtt.

 

A megye lakosságának száma

555 496

Taglétszám aránya a lakosságszámhoz viszonyítva

2,38

%

Önkéntesek számának aránya a lakosságszámhoz viszonyítva

0,7

%

 

Házi időszakos gyermekgondozó tanfolyam

E-mail Nyomtatás PDF

Felhívás

 

 

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete

 

Házi időszakos gyermekgondozó (babysitter)

 

tanfolyamot indít

 

OKJ azonosítószáma: 54 761 02 0100 31 01

(Szakmai részképzés FEOR: 3412)

 

 

A Házi időszakos gyermekgondozó

- gyermekellátási alapfeladatokat lát el a saját otthonában vagy a kisgyermek otthonában

- megszervezi és végzi a gyermek életkorának, állapotának megfelelő napi tevékenységeket

- közreműködik a gyermek nevelési/gondozási tevékenységeinek szervezésében és a

háztartási feladatok ellátásában

- szervezi a gyermekek szabadidejének eltöltését

- részt vesz a gyermek önálló életvitelre való felkészítésében.

 

A tanfolyamot ajánljuk azoknak, akik:

  • általános iskolát végzett fiatal pályakezdők és szeretnének kisgyermekekkel foglalkozni.
  • babysitterként kívánnak dolgozni külföldön
  • a képesítés megszerzésével szeretnék esélyeiket növelni a munkaerőpiacon

 

Képzési idő: 190 tanóra + 60 óra gyakorlat egy gyermekintézményben

Indításának tervezett időpontja: 2012. május 4.

A képzés időtartama: 5 hónap, ütemezése: heti két alkalom

(pénteken: 14.30 – 17.30-ig, szombaton: 9.00 – 15.30 óráig.)

A vizsga tervezett időpontja: 2012. október

 

Részvételi díj: 30.000 Ft/fő

Vizsgadíj: 20.000 Ft/fő

Jelentkezési határidő: 2012. április 30. (A tanfolyam 15 fő jelentkezése esetén indul.)

A képzés tervezett helyszíne: Nyíregyháza, ill. igény szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A tanfolyam elvégzéséről OKJ bizonyítványt adunk.

Külföldi munkavállaláshoz idegen nyelvű, Europass bizonyítvány-kiegészítő igényelhető.

 

Bővebb felvilágosítást az alábbi címen és telefonszámon kérhet:

Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete

4400 Nyíregyháza, Malom u. 3.

telefon: 06/42/504-640, 310-320, Tári Attila (06/70/9338-341), Lajos Emese (06/20/4379-914

fax: 06/42/310-498

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 15-0313-05

Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1722

 

Szakmai nap az ILCO Egyesületnél

E-mail Nyomtatás PDF

A Nyír Plázában 2012. 03. 24-én a nyíregyházi ILCO Egyesület „Legyen egy kék napod” programsorozatának folytatásaként szakmai napot rendezett. Az eseményen részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vöröskereszt is. Az előadások közben kollégáink egészségügyi szakemberekkel együtt végeztek vércukor és vérnyomásmérést, valamint táplálkozási tanácsokkal látták el az érdeklődőket.

 

A több mint százszoros véradónk, Koi Tibor

E-mail Nyomtatás PDF

A legtöbben akkor megyünk vért adni, ha valamilyen formában felhívják rá a figyelmünket. Vannak azonban, akik keresik az alkalmat, mikor, hol van erre lehetőség. Közéjük tartozik a záhonyi Koi Tibor is, aki már 106 alkalommal adott vért, segítve ezzel több, mint 300 emberen.

„Még ma is pontosan emlékszem az első véradásomra, 1976 júniusában Kisvárdán. Akkor már vezető beosztásban dolgoztam a vasútnál, így próbáltam vinni az eszmét a kollégáim között, és mindenkit arra buzdítottam, hogy ezt tegye. Azóta is folyamatosan figyelem a Vöröskereszt logóját, történéseit. 2010-ben megkaptam a „százszoros véradó” kitüntetést. A családomból a fiam, és a lányom, valamint korábban a két bátyám is rendszeres véradó volt. Nagyon fontos számomra a tudat, hogy ezzel az apró tűszúrással mennyit segíthetek, sőt hiszek a véradás élettani hatásában is, szinte felfrissülök tőle. Bárhova elutazok azért, hogy vért tudjak adni, ha erre a lakóhelyem közelében éppen nincs lehetőség. Általában hívom a barátokat, ismerősöket, aki jól van, jöjjön velem. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy igyon nagyon sok folyadékot a véradások előtt. Próbálok egészségesen élni, vacsorára általában gyümölcstálat eszem, mézzel meglocsolva, dióbéllel megszórva. Minden nap fogyasztok kefirt és joghurtot, valamint a másfél liter folyadékról sem feledkezek meg. Amíg csak az erőm engedi, én segíteni fogok, és azon leszek, hogy a véradási kultúránk erősödjön. Én úgy gondolom, aki vért ad, az saját magából ad.”

A tragédiák sajnos őt sem kerülik el. Három éve tudták meg, hogy a felesége beteg, valamint idős édesanyját és anyósát is neki kell ápolnia, ami gyakran olyan feladatokat is igényel, ami nem férfimunka. Tibor azonban kedvesen mosolyogva meséli, hogy számára ezek nem okoznak gondot, ő bizony tud készíteni zserbót és joghurttortát is. Személyében egy olyan embert ismertünk meg, aki gondjai ellenére sem felejti el, hogy másokon segítsen.

 


23. oldal / 29

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak