Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap
Hírek, közlemények

A Vöröskereszt új bázisai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

E-mail Nyomtatás PDF

Bázisóvoda – Bázisiskola avató

Örömmel köszöntöttük 2011. május 24-én Nyíregyházán a Ligeti Óvodát (Nyíregyháza, Liszt Ferenc u. 32-34) és tagóvodát (Nyíregyháza, Ferenc körút 1. sz.), mint Bázisóvodát, és a  Báthory István Gimnázium és Szakközépiskolát ( Nyírbátor, Ifjúság u. 2.sz.) mint Bázisiskolát soraink között.

 

Bővebben...
 

Jubíleumok éve

E-mail Nyomtatás PDF

2011. év a kerek évfordulók éve

A Magyar Vöröskereszt május 08.-án ünnepelte megalakulásának 130. évfordulóját, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt pedig február 09.-én 90. születésnapját. Az Ifjúsági Vöröskereszt ebben az évben 40. alkalommal rendezte meg a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét, ahol általános, középiskolai, és felnőtt kategóriában képviselték a megyénket a csapatok. Az országos döntő 2011. május 20-22. között Zánkán került megrendezésre, ahol csapataink az alábbi helyezéseket érték el:

Bővebben...
 

Állj meg és gondolj Édesanyádra!

E-mail Nyomtatás PDF

Május első vasárnapja a legszebb tavaszi ünnep, az Anyák napja. Első szavunk, amit kimondunk a MAMA, először mindent ezzel a szóval jelölünk, majd tudatosul bennünk, hogy Ő az a személy, aki táplál, óv és véd minket, aki jóra, szépre nevel, akitől életünket kapjuk. Tőle tanuljuk a szeretetet, a kitartást, ő ad példát életünk minden mozzanatára.

Édesanyánk az év minden napján gondoskodik rólunk, aggódik, ha késünk, vagy ha betegek vagyunk, bátorít, ha félünk, velünk örül sikereinknek, boldogságunknak.

Az év minden napján szeretjük őt, de ezen a szép napon megköszönhetjük mindazt, amit értünk tesz. A legszebb ajándék, ha hozzábújunk, megsimogatjuk, adunk neki egy nagy puszit, ölelést, egy szál virágot. Egy nap kevés ahhoz, hogy a fáradalmakat megköszönjük, de törekedjünk arra, hogy érezze szeretetünket, azt, hogy mennyire fontos nekünk. Köszöntsük fel nagymamáinkat is, hiszen szüleinket ők nevelték!

Magyarországon az Anyák napja megünneplését a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezte 1925-ben. Az akkori fiatalok tiszteletük kifejezéseként egy Európa-szerte egyedülálló emlékmű megalkotását tették lehetővé. Gyűjtést szerveztek melyből Kaszap Károly szobrászművész elkészítette az Anyák szobrát. A szobor Budapesten, Pestszenterzsébeten található, ihletője egy 12 gyermekes édesanya volt.

A szobor talapzatán felirat található:
Állj meg és gondolj Édesanyádra!”

 

LEGYÉL TE IS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ!

E-mail Nyomtatás PDF

Mindenki képes az elsősegélynyújtás elsajátítására

és az életmentésre!

A vöröskereszt szervezetek tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő megtanítása és a humanitárius szemléletmód terjesztése.

A Magyar Vöröskereszt életében a 2011. év jeles évfordulókat hoz. Az idén ünnepli szervezetünk létrehozásának 130. évfordulóját és 90 éve alakult meg a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Elsősegély-nyújtási céljaink megvalósítása érdekében ebben az évben 40. alkalommal hirdetjük meg felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyünket!

A versenyt 5 fős iskolai vagy közösségi csapatok részére hirdetjük, három kategóriában: gyermek (10-14 éves), ifjúsági (14-18 éves) és felnőtt (18+)

A verseny 3 fordulóból áll. (területi forduló, megyei forduló, illetve országos döntő). Kategóriánként az első helyezett csapatok jutnak tovább a következő fordulóba.

A verseny szakmai anyaga valamennyi kategóriában:

  • Hornyák István: Elsősegélynyújtás mindenkinek  (Magyar Vöröskereszt 2009.)
  • Általános vöröskeresztes ismeretek
MEGYEI VERSENYNAPTÁR

A 2011. ÉVI ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ VERSENY

TERÜLETI ÉS MEGYEI FORDULÓIRÓL

Terület, kerület, város, régió megnevezése

kezdési időpont

(hónap, nap, óra)

Megrendezés helyszínének megnevezése, pontos címe

(település, utca, házszám, intézmény)

Fehérgyarmat

2011. március 31. 1330

Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Fehérgyarmat, Május 14. tér 33.

Nyírbátor

2011. április 14. 1000

Alkotóház, Nyírbátor, Szentvér u. 8.

Mátészalka

2011. március 17. 1400

Jókai Mór Általános Iskola Bázisiskola, Kocsord, Jókai u. 14.

Vásárosnamény

2011. március 31. 1400

Eötvös József Általános Iskola Bázisiskola, Vásárosnamény, Rákóczi u. 8-12.

Tiszavasvári

2011. április 07. 1100

Kéki Lajos Városi Művelődési Központ Hajdúnánás, Köztársaság tér 6.

Kisvárda

2011. április 19. 830

Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság, Kisvárda, Mátyás király u. 109.

 

megyei verseny

2011. május 14. 1000 óra

Nyíregyháza – Sóstói Múzeumfalu

Sóstófürdő,  Tölgyes u. 1.

l

 

Végéhez ért a tapasztalati szakértők képzése

E-mail Nyomtatás PDF

Zárásához érkezett az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus „Szegénységben élők tapasztalati szakértővé képzése és ehhez szakemberképzés 3 régióban” projekt

 

A program záró konferenciája 2011. április 14.-én került megrendezésre Budapesten, a Budapest Főváros Önkormányzat volt közgyűlési termében.

 

A projektben a főpályázó Budapesti Szociális Forrásközpont partnereivel, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetével, a Szociális Szakmai Szövetséggel és a Szociális Innovációs Társulással együtt közös képzési programsorozatot valósított meg.

Az ötlet Belgiumból származik, ahol egy több éves képzés keretében mélyszegénységben élő emberek tapasztalati szakértőkké válnak.

A Tapasztalati szakértő olyan, a szegénységet saját életében átélt személy, aki egy képzési folyamatban megérti személyes tapasztalatának egyéni és környezeti elemeit, ezáltal megerősödik, és mindezt a szegénység elleni küzdelemben mások javára hasznosítva alkalmazni tudja.

A program zárásaként a 3 régióban 45 fő tapasztalati szakértő vette át a oklevelét.

A konferencián a résztvevőket köszöntötte Dr. Szentes Tamás főpolgármester helyettes a Budapest Főváros Önkormányzata, mint házigazda képviseletében, a norvég kormány (mint támogató) nevében Őexcellenciája Siri Ellen Sletner nagykövet – Norvég Királyi Nagykövetség, valamint Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságtól (mint támogató).

Nyitrai Imre helyettes államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális Család és Ifjúságért Felelős Államtitkárság) beszámolt tapasztalatairól a minisztériumban alkalmazott Tapasztalati szakértő tevékenységével kapcsolatosan.

Záró rendezvényünkön egy olyan leendő új szakma sokoldalú képviselőit mutattuk be, akik a szociális szféra minden szereplőjének érdeklődésére számot tarthatnak, így az intézmények részéről azért, mert a tapasztalati szakértők speciális szaktudása elősegítheti a szociális szolgáltatások hatékonyabb és színvonalasabb működtetését. A szociális szakmát oktatók részéről azért, mert a tapasztalati szakértők segítségével kiteljesíthető és gyakorlatorientálttá tehető a képzés során átadandó tudásanyag. A szociális szakmát tanulók részéről azért, mert a tapasztalati szakértők által elmélyíthetik ismereteiket a szegénységet illetően, olyan megélt élethelyzeteket vizsgálhatnak meg közelről, amelyekre az oktatási intézmények falain belül nincs lehetőség.

A program délutáni részében zajló műhelybeszélgetések megfelelő alkalmat teremtettek a 3 régió tapasztalatcseréjéhez, a továbblépés lehetőségeinek pontos felvázolásához, valamint a felmerülő kérdések megválaszolásához.

 


17. oldal / 21

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak