Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap
Hírek, közlemények

In Memoriam..

E-mail Nyomtatás PDF


In Memoriam dr. Vágvölgyi János

 

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után 2012. március 3-án, szombaton elhunyt dr. Vágvölgyi János, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet egykori elnöke. Haláláig a szervezetünk vezetői által alapított, Miklósi Éva emlékére, a megmenthető gyermekekért és fiatalokért Alapítvány elnöki tisztét töltötte be. Több mint öt évtizeden át volt a Vöröskereszt tagja, segítette munkájával, szaktudásával szervezetünket. Tiszteltük tudását, szerettük személyiségét, csodáltuk problémamegoldó képességét.

Messziről érkezett közénk, Isaszegen született, tanulmányait Budapesten végezte, melynek kiteljesedése a SOTE-n megszerzett orvosi diploma volt. Pályáját a mátészalkai kórházban kezdte, majd volt Balkány község körzeti orvosa, nyíregyházi járási főorvos, és betöltötte a nagykállói Pszichiátriai Szakkórház, valamint a Jósa András Megyei Kórház igazgatói posztját is.

Tartalmas, és tevékeny életéről a neki adományozott címek, kitüntetések mesélnek a legjobban:

- Munka Érdemrend Ezüst Fokozata

- Pro Sanitate Kitüntetés

- Szabolcs Megye Alkotói Díj

- Köztársasági Arany Érdemkereszt

- Nagykálló Díszpolgára

- Nyíregyháza díszpolgára

Munkájáért a Magyar Vöröskereszt „Vöröskeresztes Munkáért” Arany fokozatú kitüntetésben részesítette. Halálával egy olyan embert vesztettünk el, akinek az élete mindannyiunk számára példamutató lehet. A híres német orvos-filozófus, Albert Schweitzer szavaival búcsúzunk tőle: „A legszebb emlékműved embertársaid szívében áll.”

 

Adományok átadása az Anyaotthon lakóinak

E-mail Nyomtatás PDF

A szélsőséges időjárási napok évről-évre egyre nagyobb kihívások elé állítják országunkat. A természet újra megmutatta félelmetes erejét, lehetőséget adva, hogy újra tanúbizonyságot tegyünk kríziskezelésről, azonnali segítségnyújtásról.

Fagyoskodó hajléktalanok, egyedülálló idősek, hátrányos helyzetű családok életét tette még nehezebbé a február közepén történt nagy mennyiségű havazás, és rendkívüli hideg.

Mivel sürgősen szükség volt meleg ruhákra, takarókra és tartós élelmiszerre, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete egyik intézményének, - az Anya - Gyermek Segítőotthon és Krízisközpontnak a – tartalékait mozgósította.

Ezeket a felhasznált készleteket azonban pótolni kellett, így a rendkívüli időjárás miatt újra megnyitott - a Nyír Plázában működő - Mikulásgyár. Az ismét sikeres gyűjtési akciónak köszönhetően február 20-án több mint 52 doboz, a lakosság által felajánlott használt ruha, takaró, cipő, valamint élelmiszer került átadásra az Anyaotthon lakóinak.

 

 

 

Gyászhír

E-mail Nyomtatás PDF

"Szomorúan és hitetlenkedve fogadtuk a hírt, hogy Gyékiss Emil, a Magyar Vöröskereszt főtitkárhelyettese, későbbi megbízott főigazgatója, 2012. január 6-án eltávozott közülünk. 72 évet élt.

Tisztelt és szeretett kollégánk volt, Főtitkárhelyettesként, megbízott Főigazgatóként 27 évet dolgozott a Magyar Vöröskeresztért. Mindig a szervezet érdekében, és mindig azokért, akik segítségért fordulnak hozzánk.

Tisztánlátásával, közvetlenségével, pontos és következetes érveléseivel, nyugodt, türelmes modorával számtalan esetben segített a szervezet feladatainak megoldásában, magas fokú szakmai tudással szolgálta azt. A Vöröskereszt az életévé vált. Őszinte és nyíltszívű ember volt, környezetében munkatársaival, beosztottaival éppen úgy, mint a vöröskereszt eszméjének, szervezetének képviseletében.

Tiszteltük tudását, szerettük emberségét és élveztük jó humorát. Személyisége példa marad mindannyiunk számára. Akik ismertük jobbakká, nemesebbekké és gazdagabbakká váltunk általa. Hiányozni fog!

A Magyar Vöröskereszt Gyékiss Emilt saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról végakaratának és hozzátartozóinak kívánsága szerint intézkedik. "


 

Nők elleni erőszak megszüntetéséért világnap

E-mail Nyomtatás PDF

A Nők elleni erőszak megszüntetéséért világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének Anya- Gyermek Segítőotthona és Krízisközpontja jótékonysági estet szervezett, mely 2011. 11. 26-án került megrendezésre. Célunk az volt, hogy a 18 év feletti fiatalokat, párválasztás előtt állókat és a középkorú párkapcsolatban élő embereknek nyújtsunk információkat, tájékoztatást arról, hogy hogyan tudják kapcsolataikban az agressziót elkerülni. Továbbá célunk volt, hogy a háztartáson belüli bántalmazásra és a nők elleni erőszakra preventív módszerrel felhívjuk a figyelmet. A jótékonysági est belépőjegy bevételével az anyaotthonban élő édesanyákat és gyermekeiket támogatták a résztvevők. Minden részt vevő vendég feltűzhette a „lila szalagot”, mely a nők elleni erőszak, a bántalmazás, a konfliktuskezelés erőszakos módjának elítélését jelképezi. Aláírásukkal igazolhatták a vendégek, hogy egyet értenek a nap céljával. Lehetőség volt, hogy az intézmény tevékenységével megismerkedhessenek a résztvevők, beszélgessenek az otthonban lakó édesanyákkal, információkat kapjanak a segítségnyújtás formáiról és lehetőségeiről.

Az est programja a Móricz Zsigmond Színház két önkéntes színésze, Horváth Sebestyén Sándor és Pásztor Pál, valamint az anyaotthon egyik családgondozója, Mércséné Károly Gabriella felolvasásával kezdődött mely során az érintett témához kapcsolódó verseket és történeteket olvastak fel. A felolvasás alatt a résztvevők az alkotásokhoz kapcsolódó képeket vetítettek ki, hogy vizuálisan is megerősítsék a szervezők a hallottakat.

A felolvasás után a Mentha Projekt nevű, nyíregyházi orvosokból, álló zenekar másfél órás jótékonysági koncertet adott.

Köszönjük a nagyon színvonalas zenét, az empatikus felolvasást és a Hellmusic X-Cafénak azt, hogy ehhez a fontos programhoz, mely az áldozatok megsegítésére és az állampolgárok figyelemfelhívására szolgált helyszínt biztosított.

 

A közösség szent kötelessége, hogy megmutassa a véradás hőseit

E-mail Nyomtatás PDF

Idén 68-an részesültek elismerésben a Véradók Napja alkalmából megrendezett ünnepségen, november 25-én. A rendezvény fővédnöke Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök volt, aki az ünnepséget megelőzően az Önkéntesség Európai Éve alkalmából kiemelkedő munkát végző vöröskeresztes munkatársakat és önkénteseket is fogadott.

 

Dr. Schmitt Pál Józsa Lászlónak a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta

November 27. a Véradók Napja hazánkban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat november 25-én tartotta véradó napi ünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjának dísztermében. Az évente megrendezett eseményen azon véradókat köszöntik, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak a hazai véradó-mozgalom sikeréhez, emberi életek megmentéséhez. Sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói vehettek át elismerést.

 

Az idei véradó ünnepség fővédnöke Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök volt, aki köszöntőjében kiemelte: „a közösségnek "szent kötelessége", hogy megmutassa a véradás hőseit, szervezőit, áldozatkész munkatársait, a véradáshoz idő és legfőképpen emberszeretet és szolidaritás kell. Amit szervezéssel, eszközzel, az emberek megszólításával még az ügy érdekében meg lehet tenni, azt a Magyar Vöröskereszt példamutatóan megteszi” – tette hozzá.

Bővebben...
 


16. oldal / 22

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak