Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap
Hírek, közlemények

Szakmai nap az ILCO Egyesületnél

E-mail Nyomtatás PDF

A Nyír Plázában 2012. 03. 24-én a nyíregyházi ILCO Egyesület „Legyen egy kék napod” programsorozatának folytatásaként szakmai napot rendezett. Az eseményen részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vöröskereszt is. Az előadások közben kollégáink egészségügyi szakemberekkel együtt végeztek vércukor és vérnyomásmérést, valamint táplálkozási tanácsokkal látták el az érdeklődőket.

 

A több mint százszoros véradónk, Koi Tibor

E-mail Nyomtatás PDF

A legtöbben akkor megyünk vért adni, ha valamilyen formában felhívják rá a figyelmünket. Vannak azonban, akik keresik az alkalmat, mikor, hol van erre lehetőség. Közéjük tartozik a záhonyi Koi Tibor is, aki már 106 alkalommal adott vért, segítve ezzel több, mint 300 emberen.

„Még ma is pontosan emlékszem az első véradásomra, 1976 júniusában Kisvárdán. Akkor már vezető beosztásban dolgoztam a vasútnál, így próbáltam vinni az eszmét a kollégáim között, és mindenkit arra buzdítottam, hogy ezt tegye. Azóta is folyamatosan figyelem a Vöröskereszt logóját, történéseit. 2010-ben megkaptam a „százszoros véradó” kitüntetést. A családomból a fiam, és a lányom, valamint korábban a két bátyám is rendszeres véradó volt. Nagyon fontos számomra a tudat, hogy ezzel az apró tűszúrással mennyit segíthetek, sőt hiszek a véradás élettani hatásában is, szinte felfrissülök tőle. Bárhova elutazok azért, hogy vért tudjak adni, ha erre a lakóhelyem közelében éppen nincs lehetőség. Általában hívom a barátokat, ismerősöket, aki jól van, jöjjön velem. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy igyon nagyon sok folyadékot a véradások előtt. Próbálok egészségesen élni, vacsorára általában gyümölcstálat eszem, mézzel meglocsolva, dióbéllel megszórva. Minden nap fogyasztok kefirt és joghurtot, valamint a másfél liter folyadékról sem feledkezek meg. Amíg csak az erőm engedi, én segíteni fogok, és azon leszek, hogy a véradási kultúránk erősödjön. Én úgy gondolom, aki vért ad, az saját magából ad.”

A tragédiák sajnos őt sem kerülik el. Három éve tudták meg, hogy a felesége beteg, valamint idős édesanyját és anyósát is neki kell ápolnia, ami gyakran olyan feladatokat is igényel, ami nem férfimunka. Tibor azonban kedvesen mosolyogva meséli, hogy számára ezek nem okoznak gondot, ő bizony tud készíteni zserbót és joghurttortát is. Személyében egy olyan embert ismertünk meg, aki gondjai ellenére sem felejti el, hogy másokon segítsen.

 

Adományvonal

E-mail Nyomtatás PDF

Becslések szerint Magyarországon mintegy 100 000 ember éhezik, azaz nem jut elegendő élelmiszerhez naponta. Az elmúlt időszakban egyre többen fordulnak segítségért szervezetünkhöz, mert a mindennapokhoz szükséges alapvető élelmiszerek beszerzése is nehézséget jelent.
A Magyar Vöröskereszt élelmezési és étkeztetési programjait támogathatják azok, akik a 1359-es adományvonalat hívják.
 

Részt vettünk az Országos Polgári Védelmi Eskütételi Ünnepségen

E-mail Nyomtatás PDF


 

 

Március első hétvégéjén megyei szerveztünk is részt vett azon a központi rendezvényen, ahol 300 fő önkéntes tett polgári védelmi esküt. A rendezvényen jelent volt Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, valamint dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere is.

A város polgárainak is szerveztek programokat, többek között azzal a céllal, hogy megismerjék a Katasztrófavédelmi Szolgálatot segítő társszervezeteket. Munkatársaink a helyszínen arra törekedtek, hogy minél jobban bemutassák a Vöröskereszt tevékenységeit az érdeklődőknek. Azok, akik meglátogatták a sátrunkat bepillantást nyerhettek például a véradásszervezés folyamatába, vagy a támogató szolgálatunk működésébe, felnőttképzési rendszerünkbe. A legtöbben azonban az elsősegély-bemutatót igényelték, és külön örömöt okozott számunkra, hogy több kiskorú látogatónk is volt. A gyerekek meglepően ügyesen sajátították el az újraélesztés technikáját, és mutatták be a tanultakat.

 

In Memoriam..

E-mail Nyomtatás PDF


In Memoriam dr. Vágvölgyi János

 

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után 2012. március 3-án, szombaton elhunyt dr. Vágvölgyi János, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet egykori elnöke. Haláláig a szervezetünk vezetői által alapított, Miklósi Éva emlékére, a megmenthető gyermekekért és fiatalokért Alapítvány elnöki tisztét töltötte be. Több mint öt évtizeden át volt a Vöröskereszt tagja, segítette munkájával, szaktudásával szervezetünket. Tiszteltük tudását, szerettük személyiségét, csodáltuk problémamegoldó képességét.

Messziről érkezett közénk, Isaszegen született, tanulmányait Budapesten végezte, melynek kiteljesedése a SOTE-n megszerzett orvosi diploma volt. Pályáját a mátészalkai kórházban kezdte, majd volt Balkány község körzeti orvosa, nyíregyházi járási főorvos, és betöltötte a nagykállói Pszichiátriai Szakkórház, valamint a Jósa András Megyei Kórház igazgatói posztját is.

Tartalmas, és tevékeny életéről a neki adományozott címek, kitüntetések mesélnek a legjobban:

- Munka Érdemrend Ezüst Fokozata

- Pro Sanitate Kitüntetés

- Szabolcs Megye Alkotói Díj

- Köztársasági Arany Érdemkereszt

- Nagykálló Díszpolgára

- Nyíregyháza díszpolgára

Munkájáért a Magyar Vöröskereszt „Vöröskeresztes Munkáért” Arany fokozatú kitüntetésben részesítette. Halálával egy olyan embert vesztettünk el, akinek az élete mindannyiunk számára példamutató lehet. A híres német orvos-filozófus, Albert Schweitzer szavaival búcsúzunk tőle: „A legszebb emlékműved embertársaid szívében áll.”

 


15. oldal / 21

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak