Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap
Általános információk

Dönts jól, jövőd a tét!

E-mail Nyomtatás PDF

Idén ismét nagy sikerrel rendezték meg Nyíregyházán a "Dönts jól, jövőd a tét!" elnevezésű pályaválasztási kiállítást. A Magyar Vöröskereszt Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezetének munkatársai és szakképzett önkéntesei ingyenes egészségügyi méréseket végeztek a helyszínen, a színpadon pedig ifjú vöröskeresztesek bemutatóval népszerűsítették az életmentés fontosságát.


 

Meleg otthon a hideg hónapokra!

E-mail Nyomtatás PDF

Országszerte 20 db hordozható cserépkályhát oszt ki a Magyar Vöröskereszt. Az adományban olyan rászoruló családok részesülnek, akik több gyermeket nevelnek, vagy egyedülállóként nevelik gyermeküket és rossz anyagi körülményeik miatt különösen nagy kihívást jelent nekik a téli fűtésszezon átvészelése. Idén tizenharmadik alkalommal tartották meg július 12-én és 13-án a Magyarszombatfai Nemzetközi Fazekas Napokat. A népszerű program ezúttal egy jótékonysági kályhaépítő versennyel is kiegészült. A MAT Kerámia Kft. szervezésében megvalósult versenyen 20 mobilkályhát készítettek el a mesteremberek, melyek minden megyében egy-egy rászoruló családhoz kerülnek, a Magyar Vöröskereszt segítségével.
A mobil cserépkályhákat és azok üzembe helyezését a MAT Kerámia Kft. biztosította, több mint három millió forint értékben, beépítésüket pedig a kályhát megépítő mester Tömösváry Norbert vállalta. Az adományozási akciót olyan településeken indították, ahol az önkormányzat tűzifa programot indított. Mivel a téli fűtésszezon rengeteg család számára jelent kihívást, a Magyar Vöröskereszt a későbbiekben is folytatni szeretné a cserépkályha adományozási akciót.
Az ilyen nehéz sorsú családok téli fűtésének támogatására a Magyar Vöröskereszt elindította 1359-es adományvonalát is. Egy hívás vagy SMS 250 forintos díjából egy család félnapi fűtését tudják az adományozók támogatni.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében, Kocsord településén Katona Sándorné, Vilma néni kapott több mint ötven éves sparheltje helyett egy kályhát.


 

Véradásra hív a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete

E-mail Nyomtatás PDF

Nyáron is szükség van rád! Adj vért! Adj esélyt! – ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A megyében augusztus végéig 84 véradóhelyszínen várják a véradókat.

A nyári időszakban kiürülnek a nagyvárosok, sokan töltik vízparton vagy külföldön jól megérdemelt szabadságukat. A betegellátásnak ugyanakkor ebben az időszakban is szüksége van az életmentő vérre.

Fontos, hogy a következő hetekben minél többen vegyetek részt az országszerte szervezett véradásokon. A megyében július 28. és augusztus 31. között 84 helyszínen szervez véradást a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet segítve a véradók hatékony megszólítását „Nyáron is szükség van rád! Adj vért, adj esélyt” elnevezéssel országos kampányt is indít.

A Magyar Vöröskereszt ezen a nyáron is várja a véradókat a nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken és a vízpartok közelében is. A lakóhelyhez, munkahelyhez, nyaralóhelyhez legközelebbi megyei véradóhelyszínek és időpontok a www.veradas.hu és a https://www.facebook.com/onkentes.veradas Facebook oldalon tekinthetőek meg.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a kánikulai napokon plusz folyadékot biztosít a véradók számára.

A véradáshoz az alábbi iratok szükségesek: TAJ-kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya. Véradás előtt bőséges folyadékfogyasztás és étkezés javasolt.

 

Országos Elsősegélynyújtó Verseny - Nyíregyháza 2014

E-mail Nyomtatás PDF

Ezúttal Nyíregyházán gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat. A Magyar Vöröskereszt a Budapest Bank és a Hübner-H Kft. támogatásával a 43. Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretében újra az utcára, az emberek közé vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye csapatai a verseny mindhárom kategóriájában dobogós helyen végeztek.

A Magyar Vöröskereszt immáron 43. éve szervezte meg felmenő rendszerű (területi, megyei, országos döntő) országos elsősegélynyújtó versenyét. Szombaton 315 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 20 ifjúsági és 18 felnőtt és 5 vendégcsapat) adott számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 21 állomásos körpályán, Nyíregyháza belvárosában.

A gyermek kategória legjobbja a Nyugat Magyarországi Egyetem - Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata lett Vas megyéből, a második helyezett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium Általános iskolai csapata, a dobogó harmadik fokán pedig a Nyírgyulai Kossuth Lajos Általános Iskola versenyzői végeztek.

Az ifjúsági kategória dobogó legfelső fokán a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium "Vér?! Nyomás!!" csapata, a második a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma Baranya megyéből, a harmadik a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma "Kötszercsempészek" csapata lett.

A felnőtt kategóriában, az ország legjobb elsősegélynyújtói szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, a "Nyírgyulai Életmentők" csapata lett. A kategória második helyezettje  a Debreceni Egyetem - Egészségügyi Kar csapata, a harmadik pedig a budapesti Semmelweis Ignác Humán Szakközépiskola csapata lett.

A fiatalok gyakorlati és elméleti elsősegélynyújtó tudását is tesztelte  Magyar Vöröskereszt. A humanitárius szervezet imitátorainak segítségével élethű baleseti szituációkban kellett helyt állniuk a versenyzőknek. A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték, a lebonyolítást 220 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segítette, míg a baleseti szituációk 60 képzett imitátor segítségével elevenedtek meg.

Fotók a versenyről: Link

Fotók a zárórendezvényről: Link

 

Közel 100 elismerést adott át a 133 éves Magyar Vöröskereszt

E-mail Nyomtatás PDF

Önkénteseinek, munkatársainak, partnereinek és támogatóinak adott át kitüntetéseket a Magyar Vöröskereszt, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja alkalmából szervezett ünnepségen. A humanitárius szervezet ezúttal Nyíregyházán tartotta központi világnapi ünnepségét. Idén Göncz Árpád volt köztársasági elnök és a Telenor is elismerésben részesült.

Ismét vidéki helyszínen, ezúttal Nyíregyházán tartotta központi világnapi ünnepségét a Magyar Vöröskereszt. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom május 8-án ünnepelte világnapját. Egyúttal pénteken ünnepelte megalapításának 133 éves évfordulóját a Magyar Vöröskereszt. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet 1881. május 16-án alakult meg Esztergomban Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylet néven. Ebből az alkalomból május 16-án, Nyíregyházán tartotta központi világnapi ünnepségét a Magyar Vöröskereszt. Ezen a napon azon önkéntesek, támogatók, vöröskeresztes munkatársak vehettek át kitüntetéseket, elismeréseket, akik segítik a Vöröskereszt humanitárius tevékenységét.

Az idei központi ünnepségen Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke közel 100 kitüntetést adott át. Ebben az évben többek között elismerésben részesült Göncz Árpád volt köztársasági elnök és a Telenor is.

Az év támogatója elismerésben részesült Göncz Árpád volt köztársasági elnök, aki a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elkötelezett támogatója. Göncz Árpád 2012-ben és 2013-ban is ötmillió forinttal támogatta a humanitárius szervezet ifjúsági és szociális tevékenységét.

Szintén az év támogatója elismerésben részesült a Telenor is. A Telenor és a Magyar Vöröskereszt 2013-ban kötött stratégiai megállapodást, amelynek fókuszában a katasztrófa-kezelési feladatokhoz kapcsolódó telekommunikációs együttműködés áll. A vállalat az informatikai eszközök, laptopok, táblagépek, okostelefonok adományozása mellett több okostelefonokon is működő alkalmazás fejlesztését támogatta.

A Humanitárius Települések IV. Országos Találkozójának Kocsord adott otthont május 17-én, szombaton. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település maga is büszkélkedhet a Humanitárius Település címmel.  A Magyar Vöröskereszt 2007-ben alapította ezt az elismerést. Azok a települések nyerhetik el, akik segítik a nehéz helyzetben élőket, fontosnak tartják az egészségre nevelést, beleértve a véradásra mozgósítást, az elsősegély nyújtási ismeretek terjesztését, s mindezt a fiatalok bevonásával valósítják meg.  A cím megalapítása óta huszonhárom település nyerte el a díjat. Idén hét elismerést adtak át, Ostoros és Soponya településnek első alkalommal.

A Humanitárius Települések találkozójának célja elsősorban a jó gyakorlatok és tapasztalatok átadása volt, de folytatódik a két éve megkezdett hagyomány is, az elmúlt évi országos találkozót szervező település egy vándorbotot adott át Kocsord község polgármesterének, aki egy évig őrzi azt.

Ezen a linken megtekinthetők a rendezvényeken készült fotók.

A Kossuth Rádiónak készített a Humanitárius Települések Találkozójáról Zsoldos Barna újságíró riportját erről a linkről tölthetik le és hallgathatják meg.

 


13. oldal / 29

Akadálymentes változat

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak